Club geschiedenis

FGPC computerclub is ontstaan eind jaren tachtig toen enkele Ford Genk werknemers beslisten om met een groepje collega's een PC club te stichten. De Personal computer stond toen nog in zijn kinderschoenen en was nog niet zo populair als heden ten dage.

De oprichting van de club verscheen in het staatsblad van 13 oktober 1988. Dit is dus de officiële oprichtingsdatum!

Op 12 februari 1991 werd Frans Beerten tot voorzitter benoemt, die het tot op heden nog steeds is.


Het eerste grote wapenfeit was de groepsaankoop van ongeveer 350 PC's door de Ford personeelsleden.
Dit werd nogmaals overgedaan rond '94 a '95 voor nog eens een dikke 100 computers.
Onze eerste vergaderingen gingen door in Hasselt in een zaaltje ter beschikking gesteld door Nico Claesen. Gezien dit door de grote toeloop (ongeveer 50 tot 60 leden die de vergaderingen bijwoonden) snel te klein werd, werd er uitgekeken naar een andere locatie in Genk. Uiteindelijk werd een lokaal gehuurd aan de Europalaan. Het voordeel van dit lokaal was dat wijzelf de sleutels hadden en er dus volledig over konden beschikken.

Het opzet was er permanent een bezetting te organiseren. Er werd een vaste avond ingericht voor de leden die de bibliotheek wilden raadplegen, of om zelf te komen programmeren enz...

De opkomst toen was ook nog steeds enorm, vooral omdat er altijd een share- of freeware programma werd besproken en het ter beschikking stellen van deze soft op diskette. Tevens ontvingen alle leden gedurende het jaar ongeveer een 6 tal diskettes met shareware om thuis te experimenteren.

Maar met de komst van het Internet was dit niet meer van toepassing en werd besloten geen diskettes meer te versturen...

Gezien een lokaal afhuren en slechts éénmaal per maand gebruiken niet echt "het van het" was, werd er een nieuwe locatie gezocht en gevonden in het parochiecentrum van de Bret te Genk. Dit tot Maart 2001. Daar hebben we enkele jaren doorgebracht. Er werd toen beslist om twee zondagen per maand te vergaderen.

Toen Ford een nieuwe zaal bouwde in de Fabriek zijn we naar de Spirit of Ford zalen verhuisd in de Fabriek, waar we alle voordelen hebben van multimedia in een uiterst moderne zaal.

Later hebben we deze zaal omgeruild voor een van de leslokalen in de B hal. Tot in oktober 2012 tot de melding kwam dat Ford zijn fabriek te Genk ging sluiten hebben we daar vergaderd. Dan zijn we opzoek gegaan naar een ander lokaal buiten de fabriek. En het was dank zei het Gemeentebestuur van Genk dat we andere zalen aangeboden kregen. Nu zitten we aan de Noordlaan in het Kliniekske, waar we nu twee zondagen per maand onze geliefkoosde hobby beoefenen...

Hiernaast en onder enkele foto's uit ons archief. De opkomst van de computer... 

 

De stichters in 1988

  • Diederik Sterk
  • Nicolas Claesen
  • Marcel Kellen
  • Nicolas Bovens
  • Kurt Straka
  • Philip Sampers

Terug naar boven