Tips bij de Workshop Producer


Deze extra info voor de leden van de Computer club als aanvulling op de Producer workshops.

 

 

 

 

 

Een professionele diashow maken

Ok, we hebben gezien hoe we Proshow Producer gebruiken en we hebben er een diashow mee gemaakt in de Workshops....

Maar... Juist ja, zo'n slideshow in elkaar steken is het ergste niet, ik wil zeggen, 't is niet zo moeilijk als je de workshops gevolgd hebt.
Maar een knappe, mooie show maken... tja, da's een ander paar mouwen he? Zo wat vakantiefoto's na elkaar in een diareeks plaatsen kan eigenlijk iedereen... Maar om het er knap te laten uitzien? Ik gaf jullie al een paar tips mee op de Workshop. Je diashow moet er zo professioneel mogelijk uitzien.
Helaas, dikwijls zie je shows die eigenlijk saai en vervelend zijn. Die een opeenhoping zijn van overgangen, te veel verschillende stijlen en een kakafonie van muziek. Het bekijken niet waard eigenlijk.

Ik zei jullie dat eigenlijk het moeilijkste van zo'n slideshow het ontwerp is, de creativiteit... Er een ziel inleggen.

En dat begint al bij het nemen van de foto's met je camera. Denk dan al wat je nodig hebt... Neem zeker ook close-ups en details van bv een bruiloft of vakantie. En neem veel foto's... En dan komt het. De selectie van de foto's die je wil laten zien.

Het is niet dat je terugkomt van een vakantie in Bokrijk met 500 foto's dat je deze allemaal moet laten zien en gebruiken. Voer hier een strenge selectie door zodat je er zo'n 50 tal over houdt. En dan MOET je alle foto's gaan bewerken in Photoshop!!!

 

 

 

 

 

 Jaja, dit moet echt, zeker als je de show op TV of via een beamer wil laten zien. Geef aan alle foto's zo'n 10% verzadiging bij. En geef scherpte bij. Dit hangt per foto af. Een portret minder scherp en een landscape foto meer scherpte tot zelfs 100% Werk ook eventuele foutjes weg, storende dingen, rode ogen, schoonmoeder, uitlijning, regel van drie, enz... Dit moet je doen voor je aan Producer begint. Anders ga je er later zeker spijt van krijgen. Denk eraan fouten vallen meer op dan andere dingen bij een foto.

Het is de kunst om de foto's te selecteren , te rangschikken en daarna tot een geheel te breien.

 

 

 

 

 

 

Zoals ik toen zei: Foto's op een hoopje gooien kan het kleinste kind... Maar een professionele diashow opbouwen... dat duurt iets langer.
Ik heb je op de workshop 2 slideshows laten zien (zelfde foto's en onderwerp)
Een waarvan de toeschouwer zegt: "Ja, mooi..." Maar na een paar minuten kijkt hij/zij al niet meer... een amateuristische show dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En een andere diashow waarvan de toeschouwer aan het scherm gekluisterd is en na afloop zegt: "Waaaaauw, hebt ge dat zelf gemaakt? Laat dat nog eens zien!"

 


 

 

 

 

 


Je kan het, je hebt alleen je computer, tijd en creativiteit nodig.

Hoe met Producer en een slideshow maken.

Veel leden gebruiken producer om een diashow te maken… Dit is een  geweldig programma om je foto’s op TV aan je familie en vrienden te laten zien.
Maar je merkt al snel dat het niet zomaar je foto’s samenvoegen is. Dikwijls zie je zo van die amateuristische fotoshows… Na vijf minuten kijk je al niet meer. Te veel foto’s, veel verschillende overgangen die het te druk maken, te veel beweging waardoor je zeeziek wordt…
Als je er even de tijd voor uittrekt kan je met Producer echter een knappe professionele show in elkaar steken, zoals we op de Workshops lieten zien… maar dan moet je een paar zaken in het oog houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om je diashow er professioneel te laten uitzien moet je op een aantal dingen letten.

 1. Eigen werk: Gebruik geen wizard of sjabloon. Dit kan iedereen en de toeschouwer merkt direct dat dit een automatisch samengestelde show is. Start liever met een blanke show. Dit is inderdaad meer werk. Maar je hebt iets gemaakt waar je trots op kan zijn. Voeg foto per foto toe. Kies je foto’s zorgvuldig uit!

 2. Kort: Maak je show niet te lang. Hoogstens 12 a 15 minuten en hoogstens een 60 tal foto’s, anders vallen je toeschouwers in slaap. Je besteed veel tijd en werk aan je diashow en na een tiental minuten verliezen de toeschouwers hun aandacht… Zonde van je vele en harde werk, want niemand kijkt nog. Hou het dus op een 12 tal minuten. De tijd per dia is 1 a 2 seconden, niet meer. (1 sec met overgang en 2 sec. zonder overgang (cut)) Het mag iets meer zijn als er op de foto een groep personen staat. Dan moet de toeschouwer de kans krijgen om alle gezichten te zien, dus hier iets meer tijd. Voor teksten is het ook iets meer natuurlijk, zo anderhalve keer de leestijd.


   

   

   

   

     Opm: Alles hangt af van hoe je een diashow wil opbouwen… Bij een rustige show kan je de foto 2 seconden in het beeld laten en dan een overgang van 2 seconden. Dit geeft een trage beeldwissel. Omdat de foto ook nog tijdens de overgang een seconde lang in beeld is. Bij een flitsende, snelle show kan je de dia’s minder tijd geven. Soms kan je 0 seconden ingeven. Dan is de foto toch nog in beeld te zien omdat ze tijdens de overgangen voor- en na in beeld komt. Je zal dan een snelle opeenvolging van foto’s hebben.
  Kijk dus je show foto per foto na in de preview en pas aan naar believen.
  Overgang tijden: Bekijk de overgang en pas desnoods de tijd aan. Hoe meer tijd, hoe trager de overgang... Pas daarna indien nodig, ook de tijd van de foto aan. Sommige overgangen hebben meer tijd nodig om tot hun recht te komen, anderen kan je zelfs op 0 sec. zetten, om geen overgang te zien. (Cut)

  Denk eraan dat tijdens de overgang de foto ook nog een tijd in beeld is. Pas de tijd van overgang en foto dus samen aan.
  Bv: 2 sec in- overgang, 2 sec foto en dan 2 sec uit-overgang.
  Je foto gaat dus 1+2+1= 4 seconden te zien zijn!!! VEEL te lang dus!
  Ik zeg hier 1 seconde te zien tijdens de 2 sec. overgang, dit omdat in een overgang de helft voor de vorige foto is en de helft voor de volgende foto. Dus in een overgang van 2 sec. is er 1 seconde voor een foto tijdens deze overgang.


   

   

   


 3. Hou het sober. Daarmee bedoelen we de styles en vooral de overgangen. Als je voor een bepaalde overgang kiest hou die dan aan. Als je voor iedere dia een andere overgang gaat kiezen… tja, dan merk je zelf wel dat dit heel amateuristisch overkomt. Ik zeg altijd: "Het is niet omdat je een verfdoos met 20 kleuren hebt, dat je die ook allemaal moet gebruiken" Je moet echt niet absoluut alle dingen gebruiken die in Producer zitten. Je maakt geen Producer reclamefilm he ;) Daarom kies een overgang die bij de stijl van je slideshow past en maak er geen boeltje van, hou het sober. Dat oogt veel beter en vooral professioneler! En er hoeft echt niet altijd een overgang tussen de foto’s te zitten. Probeer eens een aantal slides na elkaar te zetten zonder een overgang ertussen (Cut 0 sec.)... Kijk eens wat dit geeft... Goed he? Het moet niet altijd zo druk zijn.


 4. Werkvolgorde: Maak eerst de diashow. Dus eerst de foto’s selecteren. Dan de volgorde, de overgangen en styles en pas als laatste het geluid. Dan voorkom je dat als je de show later gaat aanpassen dat de geluidstiming niet meer klopt. Kies voor passende muziek. Nogmaals, niet te druk of te luid… En liefst geen gezongen liedjes maar eerder instrumentaal… zacht en passend. De foto's vormen de hoofdzaak, niet de muziek. De toeschouwer mag zelfs niet merken dat er muziek is... Dit is enkel als achtergrond... Hij zal het wel opmerken als er geen geluid is, als 't stil is. Maar als er muziek is, mag deze zeker niet overheersen.

 5. Beweging: Gebruik keypoints om in een dia bewegingen en titels te laten opkomen. Zorg dat je geen “springers” hebt. Dus zie dat je zeker geen schokken in je show hebt. Als je in een dia inzoomt, vermijdt dan dat je in de volgende dia uitzoomt… De toeschouwers worden daar zeeziek van. Hetzelfde met naar links en en naar rechts pannen (schuiven). Zorg dat het er professioneel uitziet. Bij een beweging in een foto, zorg dat je in de juiste richting zoomt of pant, naar het onderwerp. En niet elke foto moet bewegen. Als je af en toe een stilstaand beeld invoegt brengt dit rust in je slideshow. Je maakt een diashow geen film. Anders moet je op pad gaan met je videocamera ipv je fototoestel. De bedoeling is om een selectie van je vakantie-, bruiloftfoto's aan de toeschouwer te laten zien. Het is niet de bedoeling om te laten zien wat het programma Producer kan of wat erin zit!!! 6. Foto-Verhaal: Heel belangrijk! Zorg dat je iets verteld met je diashow. Gebruik een rode draad doorheen de show. Zomaar wat foto’s na elkaar afspelen kan iedereen. Zorg voor een verhaal, een opbouw in je foto’s. Zorg dat je sterk begint om de toeschouwer naar het scherm te lokken… Voeg een verrassing in het midden van de diashow in. Zorg voor een sterk einde.

 7. Map aanmaken: Maak een map aan waar alle bestanden, dus foto’s, geluid en video’s inzitten. Dit werkt makkelijker en voorkom je dat je later zwarte vensters krijgt met “File not found” of "Missing File", als je het project verplaatst of op een latere datum nog eens wil herbewerken.

 8. Kwaliteit vd foto: Als je de show in HD wil gaan opslaan, Blu-ray of MP4, verklein de foto’s niet. Laat ze in de oorspronkelijke grootte. Zorg voor kwalitatief goede foto’s. Bewerk eerst alle foto’s die je gaat gebruiken in je show in Photoshop. Je gaat er inderdaad weer meer tijd insteken, maar het resultaat zal prachtig zijn. Anders ga je er later toch maar aan ergeren. Bewerk je foto's op voorhand. Rode ogen, kleur, intensiteit en scherpte bijstellen in Photoshop. Al kan je veel aanpassen in Producer zelf.
 9. Tekst: Hou je teksten kort. Dit is een fotoshow. Als je veel teksten hebt, gebruik dan liever PowerPoint, dat is meer aangepast voor teksten...

 10. Tijd: Neem je tijd om een mooie show ineen te steken. Zoiets maak je niet in een uurtje. Doe het rustig en kies je foto’s zorgvuldig uit. Na een paar uurtjes werken stop je en bekijk het morgen opnieuw, je gaat er dan een klaardere kijk op hebben. Sla je project meermaals op onder een andere naam, zodat je altijd kan terugkeren naar een vorige versie.

  Bewerk je foto's in Photoshop.

We gaan het er zeker nog over hebben in de workshops Producer en we zullen dit ook opnemen in de lopende workshops Photoshop... beide kunnen perfect samen gaan.

 

Veel plezier met ’t maken van een slideshow…
michel voor FGPC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven