SSD's optimaliseren


Omdat veel leden overschakelen van een draaiende harde schijf naar een SSD voor hun C schijf, deze uitleg, een gids, over wat je kan doen om de performance en levensduur van je SSD onder Windows 7 & 8 te optimaliseren.

 

 

 

 

 

Waarom een SSD als C schijf?

Wanneer je de "aan" knop ingedrukt hebt komt je PC langzaam tot leven. Er klinken wat piepjes, je hoort het ventilatortje aanslaan en er flikkeren wat lichtjes. Wanneer het BIOS programma is doorlopen zoekt je PC naar een opstartschijf, wat in de meeste gevallen je harde schijf zal zijn. Een klein fluittoontje geeft aan dat ook je harde schijf tot leven is gekomen en op je scherm verschijnt het opstartscherm van Windows. Na enkele veel te lang durende momenten naar het hypnotiserend bewegende balkje gestaard te hebben verschijnt dan eindelijk je bureaublad. Aan de slag! Denk je. Want je harde schijf ratelt nog, en één voor één verschijnen er wat icoontjes in je taakbalk en zie je in je rechter ooghoek enkele ballonnetjes verschijnen die het laden van het een of ander aankondigen. Misschien heb je wel wat opstartprogramma’s ingesteld die nog moeten laden, maar dan is het zover, je kunt echt aan de slag. Kan het nóg langzamer? Je hebt toch niet voor niks een razendsnelle PC gekocht met i5 processor en ontelbare Gigahertz? Hoe snel je processor ook is, en hoeveel geheugen je systeem ook heeft, de bottleneck van je computer is en blijft de harde schijf. Doordat er bewegende delen in zitten heeft een harde schijf altijd even ‘bedenktijd’ nodig wanneer je een programma wilt opstarten. En dat kan hinderlijk zijn. Zeer hinderlijk zelfs. Want als je MS Office of Adobe Photoshop opstart wil je ook dat MS Office of Adobe Photoshop NU opstart en niet over 15-20 seconden.

Wat je nodig hebt is een snelle harde schijf. En niet zomaar een harde schijf, nee, jij hebt een SSD nodig. Waarom? Omdat een gewone ‘snelle harde schijf’ met 7200 RPM in het beste geval slechts een leessnelheid van 110 MB/s en een schrijfsnelheid van 97 MB/s levert. Een SSD is de perfecte keuze wanneer je op zoek bent naar een upgrade waarna je razendsnelle op​​starttijden en bijna onmiddellijke toegang tot je gegevens hebt. Aangedreven door de nieuwste controllers en gebruikmakend van de ultra-snelle SATA III 6 Gb/s interface, biedt de SSD de verbeterde prestaties van synchrone NAND waar veeleisende gebruikers zoals jij om zitten te springen. Met lees / schrijf snelheden van 500+ MB/s (7200-toeren harde schijf, eat your heart out!), De SSD zal zich zonder moeite door de overdracht van grote bestanden klauwen en maakt zelfs van de meest veeleisende toepassingen een vlotte ervaring!

Als je dus op zoek bent naar de hoogste snelheid, dan is een SSD harde schijf de oplossing. Een SSD is tegenwoordig de beste upgrade die je je computer kan geven... De snelheidswinst merk je echt. Dus voor een kleine uitgave een grote stap vooruit. Een C schijf hoeft niet groot te zijn. Je zet er enkel het besturingssyteem, Windows en je software op. Al de andere, eigen data, plaats je op een dataschijf. Op de C schijf komt dus geen enkele eigen data, geen documenten, geen foto's... Dan is een C schijf met een grootte van 80 a 120 GB groot genoeg. Daarbij neem je dan een dataschijf van 1 of 2 terrabyte.

Een van de grootste nadelen van SSD’s blijft voorlopig de relatief hoge prijs per GB opslagruimte. Terwijl je al voor rond honderd euro een harde schijf met bewegende delen van 2 TB koopt, kan je voor hetzelfde geld maar een SSD-variant van 100 GB in huis halen.
Veel mensen kiezen er daarom voor om een kleinere goedkopere SSD te installeren naast hun oude harde schijf, zodat ze de nieuwkomer als cacheschijf kunnen gebruiken voor het besturingssysteem en de belangrijkste programma’s, als C schijf dus.

De SSD biedt mobiele en desktop gebruikers snelheden tot boven de 550MB/s.
En dankzij het gebrek aan bewegende onderdelen zal je ook genieten van een stillere, koelere en betrouwbaardere opslagoplossing en een beter alternatief voor een traditionele harde schijf.

Omdat een SSD feitelijk een grote verzameling flashgeheugenchips is die wordt aangestuurd door een slimme controller, is het mogelijk om gegevens met een veel hogere snelheid weg te schrijven en op te vragen.

Daardoor is het in theorie mogelijk om zware programma’s als Word en Photoshop veel sneller te openen, maar ook het besturingssysteem start veel sneller op dan bij klassieke harde schijven het geval is.

Zelfs als een SSD de geest geeft, sterft hij ‘met gratie’, zoals het hoofd Flash-ontwikkeling van Samsung het uitdrukt. Je kunt weliswaar geen nieuwe data meer wegschrijven naar het medium, maar de data is nog steeds beschikbaar. Als een harde schijf met bewegende delen kapot gaat, ben je je gegevens voorgoed kwijt...

Een solid state drive (SSD, of RAM-disk) is een medium om digitaal gegevens op te bewaren met behulp van niet-vluchtig geheugen zoals flash of vluchtig geheugen als bijvoorbeeld SDRAM.
Deze SSD's worden gebruikt in computers en laptops waar traditioneel een harde schijf gebruikt werd.
Typisch aan solid state drives is dat er geen bewegende onderdelen gebruikt worden zoals ronddraaiende platters die wel in harde schijven te vinden zijn. Dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen is de toegangstijd tot een willekeurig gegeven verwaarloosbaar klein en zullen er geen mechanische fouten meer optreden.
En een SSD kan tegen schokken, ideaal voor je laptop dus... dan mag je hem eens laten vallen... :)

Een SSD is meestal van 2.5 inch formaat, dan kunnen ze ook in laptops gebruikt worden. Je kan ook groter 3.5 vinden, maar die zijn ietsje duurder. Je kan dus zo'n klein, 2.5 formaat SSD in je computer steken. Er zijn brackets en slots verkrijgbaar om deze in te bouwen.

Een SSD heeft geen bewegende onderdelen, wordt dus niet warm en maakt geen geluid. Je hoeft ze dus niet te koelen.


Windows 8 en 7 zijn het best geschikt om te werken met een SSD.
Zit je nog met Vista of XP, dan is dit het moment om over te schakelen, omdat Windows 8 & 7 de SSD volledig ondersteund.

SSD staat voor: Solid State Drive, oftewel een ‘drive’ zonder mechanische onderdelen, maar wel met een conventionele harde schijf interface SATA
Een ssd bevat geheugenchips (flash-geheugen) voor de opslag van data. Het grootste voordeel daarvan is dat de data nagenoeg direct op te vragen is, zonder dat een mechanische kop naar het gebied met de data hoeft te bewegen. Toegangstijden gaan serieus om laag van 15 ms naar 0,1 ms!! Dat is 150x sneller! Doorvoorsnelheden gaan omhoog met een factor 4 tot 5.

Opmerking:
Je moet deze onderstaande aanpassingen niet doen om je SSD aan de praat te krijgen. Het zijn enkel tweaks om de prestaties en levensduur van je SSD op te krikken.
Het is niet nodig om je Windows of SSD te optimaliseren om ze correct te laten werken.
Door de volgende punten uit te voeren, versnel je de SSD en verleng je de levensduur ervan.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de uitgevoerde veranderingen. Dus lees aandachtig en test wat je gedaan hebt. Van iedere fout of misstap ligt de verantwoordelijkheid volledig bij jezelf.
Maak daarom een Back-up van je C schijf voor je aan de veranderingen begint.

Drivers voor de SSD

Een speciale driver heb je niet nodig voor je SSD.
Windows 10, 8 & 7 installeert standaard de Microsoft AHCI driver. Daarna kan je die dan updaten naar de laatste Intel Rapid Storage Technology driver. Dat geeft nog betere prestaties en trim...

 

AANDACHT:

Even je aandacht voor je eraan begint...
Onderstaande punten zijn enkel van toepassing bij oudere systemen, van voor 2013.

Bij nieuwe systemen gaat alles automatisch, door Windows 8 of windows 10.
Ook is er voor de Samsung SSD's Samsung Magician 4.9 enz...
Met deze software kan je de SSD optimaal instellen. Je kan overpositioneren en de Rapid mode inschakelen.
Zelf trimmen van de SSD is niet meer nodig bij Windows 8 en hoger.

Dus heb je een neiuwe computer of laptop, hoef je dit niet verder te lezen. Heb je een computer van voor 2013 met een ouder moederbord... Lees dan aandachtig volgende punten.

1. Verander IDE mode in AHCI

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

SSD’s werken sneller in AHCI mode dan in IDE mode.
AHCI mode laat Native Command Queuing toe en daardoor heb je zo’n 10% snelheidswinst, afhankelijk van je SSD schijf. (Niet in Raid)

Heb je Windows nog niet geïnstalleerd, kan je op voorhand de wijziging in het Bios doorvoeren van IDE naar AHCI. Dan is er geen probleem.


Dit is dus enkel voor diegene die Windows 7 in IDE mode al geïnstalleerd hebben. Een bestaande windows dus.
Opgepast, kijk, voor je begint, na of je moederbord AHCI ondersteund alvorens veranderingen aan te brengen. Kijk in je Bios na of je kan veranderen naar AHCI.
Na de veranderingen zal je niet meer in IDE mode kunnen booten.
Wees dus aandachtig en check je bios alvorens iets aan te passen.

Typ Regedit in het  Start Menu zoeken box. En Enter om de Register Editor te starten.

Selecteer het bestand "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servi ces\msahci"

Klik rechts op "Start" in de "naam" kolom en kies voor "aanpassen"
en verander de "waardegegevens" in 0 (nul)

Sluit het register en start de computer opnieuw op.
Ga nu naar het BIOS en verander nu IDE in AHCI. Niet vergeten anders start windows niet meer op.

 

2. Installeer de chipset Drivers

Kijk na of je chipset drivers up-to-date zijn voor je moederbord. Kijk dit na op de website van je moederbord fabrikant, Asus, Gygabite, MSI, enz… Nieuwe drivers lossen vorige bugs op en beheren een goede transmissie van data langs de SATA bridge.
En je Trim zal ondersteund worden in windows 8 & 7.

Kijk dus welk moederbord je hebt en of je 32 of 64 bit Windows 7 hebt.
Download en installeer de nieuwe chipset drivers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Indexeren uitschakelen

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Het doel van indexeren bij een harde schijf is een snellere toegang tot een bestand.
Bij een SSD is de toegangstijd nihil, kleiner dan 1ms. En dus heeft indexeren bij een SSD geen enkel nut.
Maar wel een nadeel, door de vele schrijfacties die het indexeren met zich meebrengt verkort je de levensduur van je SSD.
Dus deze ingreep heeft geen effect op de snelheid maar wel op de levensduur van je SSD.

Klik op Mijn computer, klik met de rechtermuisknop op je SSD schijf, meestal de c schijf.
En selecteer Eigenschappen.
Doe nu het vinkje weg bij:
De inhoud en eigenschappen van bestanden op dit station mogen worden geïndexeerd.”
Soms komt er een foutmelding… maar trek je daar niets van aan, doe gewoon verder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4. Schijf defragmentatie uitschakelen

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Windows 8 & 7 zal normaal als je een SSD installeert, automatisch het defragmenteren op de SSD uitschakelen.
Maar in sommige gevallen werkt dit niet, en staat defragmenteren nog aan. Kijk het dus altijd na.
Een SSD en een harde schijf zijn heel verschillend van elkaar. Er zijn bij een SSD geen bewegende onderdelen en is defragmentatie van bestanden onbestaand.
Daarom ook dat defragmentatie van een SSD niet nodig is. Erger het verkort de levensduur van je SSD schijf, doordat de defragmentatie veel bestanden verplaatst en herschrijft.
Dus controleer dit zeker.

Opm: Als je nog andere schijven hebt, bv een dataschijf, die een "oude" gewone schijf is...
Dan heb je defragmenteren nog nodig voor deze niet-SSD schijf.
Schakel dan alleen het defragmenteren voor de C (SSD) uit.

Ga naar Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, schijfdefragmentatie.
Zet de C (SSD) op Nooit uitvoeren.

Schakel in ieder geval het Geplande defragmentatie Schema uit.
Zodat er geen defrag taak is voor de SSD. dit moet absoluut. Je SSD zal er langer door leven.


SSD nooit defragmenteren. De andere harde schijf, dataschijven of partities wel (Zie fig.)

Om defragmenteren volledig uit te schakelen, doe je 't volgende:
Ga naar Configuratiescherm, Systeembeheer, 
en selecteer in de lijst Services.
Er opent zich een nieuw venster Services.
Je kunt er ook geraken door in het Start zoekvenster: services.msc te typen.

In die lijst zoek je naar Disk Defragmenter. Daar moet Uitgeschakeld achter staan.
Je kan er ook Handmatig zetten als je de andere Dataschijven nog wil defragmenteren.
Opgelet:
Als je dit volledig uitschakeld, kan je ook de andere, niet SSD schijven niet meer defragmenteren.


Staat dit er niet klik er dan dubbel op en verander het opstarttype in Uitgeschakeld.
Heb je nog andere niet-SSD Harde schijven zet dit dan op Handmatig, zodat je de gewone harde schijf nog kan defragmenteren als 't nodig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Superfetch en Windows search uitschakelen

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Superfetch is het laden van veelgebruikte programma’s in het RAM geheugen om snelheid te winnen bij het opstarten. Overbodig bij SSD’s.
In hetzelfde services venster als hierboven, kan je dit uitschakelen.
Dus Start zoekvenster: services.msc typen om het Services venster te openen.

Zoek in het services venster naar Superfetch,
klik er dubbel op en selecteer voor opstarttype Uitgeschakeld.

Zak nu naar windows search en schakel deze op dezelfde manier  uit.

 

6. Trimmen

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Trimmen: een commando waarmee Windows aan de ssd kan laten weten dat een geheugenblok op de ssd gewist kan worden, zodat de schrijf-performance verberert.
Het is een standaard functie van Windows 8 & 7, maar ssd’s en raid-controllers moeten het wel ondersteunen...

Trimmen is nodig om je snelheid te behouden naarmate de schijf voller wordt.
Voor een Intel SSD kan je een SSD toolbox downloaden op de Intel website. Voor een Samsung SSD download je de Samsung magician tool...
Kies je model en download de Toolbox.
Installeer deze en draai dit eens per maand. Daarmee trim je de SSD.

Voor anderen oa, OCZ Vertex enz, doet Windows 7 dit trimmen automatisch als je de computer even ongebruikt laat. Idle laten staan... Dus laat af en toe je PC aanstaan zonder dat je er iets mee doet.

Kijk of je Trim aanstaat in je systeem.
In het start menu typ je in het zoekvenster “cmd
klik dan met de rechtermuisknop daarop en kies voor Als Administrator uitvoeren.
In het geopende Dosvenster typ je nu: "fsutil behavior query DisableDeleteNotify"
Als DisableDeleteNotify=0 TRIM is ingeschakeld (OK)
Als DisableDeleteNotify=1 TRIM is Uitgeschakeld (Niet goed)

 

7. Windows Write-cache in- of uitschakelen

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Om snelheid te winnen schakel je dit bij OCZ SSD’s uit en bij Intel Postvilles G2 in.

Klik op Mijn computer, klik met de rechtermuisknop op je SSD schijf, 
selecteer Eigenschappen, Hardware, selecteer de SSD.
Klik op Eigenschappen en klik op de tab Beleidsregels.

Daar kan je de Schrijfcashe van de SSD in-of uitschakelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


8. Hybernation uitschakelen

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Een hybernatie slaap is uiterst nuttig bij gewone harde schijven om na een  hybernatie snel terug aan ’t werk te kunnen.
Bij SSD nutteloos omdat deze toch snel opstarten en dan even snel zijn als zo’n Hybernatie slaap.
Dit uitschakelen doet niets aan de SSD snelheid, maar je verlengt er de levensduur van je SSD mee en wint een paar gigabytes aan ruimte op je schijf.

In het start menu typ je in het zoekvenster “cmd” klik dan met de rechtermuisknop daarop
en kies voor Als Administrator uitvoeren.
In het geopende Dosvenster typ je nu "powercfg -h off".
En druk op Enter. Soms kan ’t even duren alvorens de opdracht propt terug komt.

Sluit het venster terug, je Hybernation staat nu uit.

 

9. Power instellingen van de SSD

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Een SSD mag niet uitvallen als de computer aanstaat. (ook ivm trim)
Dit heeft enkel nut bij draaiende schijven.
Ga naar Configuratiescherm, energiebeheer.
Kies voor Aanvullende schema’s, Hoge prestaties. Geavanceerde energieschema’s wijzigen.
Selecteer in het Energiebeheer venster Harde schijf.
En kies voor Harde schijf uitzetten Nooit. Door naar nul (0) te zakken.
Klik op OK om te bevestigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10. Multiboot uitschakelen

Opgepast, dit mag niet doen als je meerder Operating systems hebt op dezelfde schijf.
Als je maar 1 windows hebt, kan je de Multiboot uitschakelen.

Ga naar Configuratiescherm, Systeem,
dan aan de linkerzijde Geavanceerde systeeminstellingen,
Geavanceerd, Onder Opstart- en herstartinstellingen klik je op Instellingen.
Verwijder het vinkje voor Lijst met besturingssystemen.

Doe dit dus enkel als je maar een OS hebt en geen bootmenu gebruikt om een windows te kiezen bij ’t opstarten.

 

11. Systeemherstel

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Sommigen zeggen uitschakelen anderen zeggen aanlaten staan...
Systemherstel kan je helpen bij het herstellen van je C schijf na een fout of crash.
Maar recent onderzoek zou uitwijzen dat dit bij een SSD niet effectief is en er dikwijls geen systeemherstel kan gedaan worden.
Dus zou Systeemherstel ervoor zorgen dat je SSD snelheid verminderd al na enkele weken en dat de trimfunctie het moeilijk heeft om normaal te functioneren.
Daarom raden SSD fabrikanten aan om het Windows systeemherstel uit te schakelen en een echte Back-up te maken. Dit zou de snelheid, levensduur tegoedkomen en je hebt dan weer meer schrijfruimte vrij op je SSD.

Ga naar Configuratiescherm, Systeem, dan aan de linkerzijde systeembeveiliging.
In het Venster systeemeigenschappen kijk je of de Beveiligingsinstellingen voor de C schijf uit staan.

Anders klik je in dat scherm op Configureren.
En in het volgende scherm kies je voor Systeembeveiliging uitschakelen.

Maar let erop dat je nu een back-up van je C schijf maakt, zeker iedere maand om problemen te vermijden.

 

12. Partitie Alignen

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.

Alignen is het aanmaken van een partitie met een omvang die exact een hele factor maal de omvang van clustergrootte (bv. 4096KB) is.
Als de partities niet ‘aligned’ zijn, kan een lees/schrijfacties vanuit het OS in het slechtste geval twee fysieke lees/schrijfacties nodig hebben.
Alignen bij Windows is alleen met een NTFS partitie. Windows 8 & 7 maken altijd alignde partities aan.

Back-up: Een image maken en terugzetten?
Als je de partitie niet verandert blijft de Aligment behouden met Acronis TruImage 2010
En als je alleen een image van de partitie maakt en terugzet verlies je de alignment niet.
Dus als je niet vergroot en je zet de image terug is het OK.

Een site met een calculator om te zien of je partitie aligned is: Calculator


13. OnderPartitioneren

Dit is heden ten dage met de nieuwe SSD's niet meer van toepassing.
Je kan bv 10% van je SSD vrijhouden en dus ruimte laten voor de SSD zelf, dit bevorderd de snelheid en levensduur.

 

14. Volgorde van SATA aansluiten

Voor een SSD is de aansluiting belangrijk, enkel als er nog een tweede dataschijf is.
En die is er gewoonlijk altijd bij een SSD, omdat een SSD tegenwoordig klein is en de grote van honderden GB's te duur zijn..
Dan is het beste de C schijf, de SSD dan op de eerste SATA poort van het moederbord te steken
en de daaropvolgende Sata poort vrij te laten.
Dus niet je data Sataschijf op nr 2 aansluiten.
Dit heeft natuurlijk enkel effect bij het booten, dus bij de opstart van je PC.
In Windows zelf heeft die volgorde, geen enkel belang meer.
En is ook enkel belangrijk bij een Intel chipset... Maar dat zijn ze bijna allemaal.
Ik laat gewoon de tweede satapoort vrij, je hebt er toch genoeg he.

Pasop, dat is niet noodzakelijk...
Dat zijn gewoon een paar seconden dat je sneller opstart, daarna merk je geen snelheidswint meer.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is geen must.
Nogmaals, bovenstaande aanpassingen zijn niet echt nodig voor je SSD.
Maar door ze uit te voeren kan de de prestaties en levensduur verbeteren.

Als je een Samsung SSD hebt, kan de tool Samsung Magician alles automatisch configureren.


Deze pagina kwam tot stand door zelfondervinding, testen en reviews op het net.
Bronnen:

- Tweakers.net, een must als je met SSD begint.
Dit is de beste Nederlandstalige computer infosite: http://tweakers.net

- PC-eXPerience :Een Duitstalige site met veel info en vragen over SSD...

- Een Engelstalige site met veel PCinfo en deze pagina met alles over SSD tweaks.

http://thessdreview.blogspot.com/2010/04/windows-7-ssd-performance-optimization.html

Veel plezier en snelheid met je SSD.
michel voor FGPC